Bent u van plan om een privézwembad te laten bouwen? Dat is een waardevolle investering die jarenlang plezier kan bieden. Er zijn verschillende soorten zwembaden om uit te kiezen en op deze pagina zullen we u wegwijs maken in de belangrijkste kenmerken van de meest gangbare types.
Hier zijn enkele termen die u moet kennen bij het kiezen van een privézwembad:
Bouwkundige Baden: Dit zijn zwembaden die bouwkundig worden aangelegd. Dit type zwembad is op maat gemaakt en wordt ter plaatse gebouwd.
Betonvloer: De vloer van een zwembad is altijd een betonvloer met een monolitische afwerkvloer.
Beton: Bouwkundige baden kunnen compleet uit beton worden gestort. Alle voorzieningen, zoals bodemputten, inspuiters, leidingwerk, lampen en skimmers, worden ingewerkt voordat het beton wordt gestort.
Gemetseld: Gemetselde baden worden gemetseld met speciale stenen die volgegoten worden met cement. De inbouwdelen worden tijdens het metselen ingewerkt.
Skimmerbaden: Een skimmerbad is een bad waarbij het waterniveau gelijk staat met ongeveer de helft van de skimmer. Een skimmer is een afzuigpunt ongeveer 10 cm onder de rand van het zwembad. Deze skimmer zuigt het water uit het zwembad om het water te zuiveren en te laten behandelen door de technische installatie.
Overloopzwembaden: Een overloopzwembad is een zwembad waarbij het water continu over de goot heen loopt. Het water wordt opgevangen in een verzameltank, die de buffertank wordt genoemd. Deze buffertank dient als buffer om het overtollige water op te vangen als er meerdere mensen in het zwembad springen en met hun massa meer water verzetten. Overloopzwembaden zijn over het algemeen duurder dan skimmerbaden.
GFK Odenwald zwembaden: Dit zijn exclusieve baden die in segmenten worden aangeleverd en in elke gewenste vorm op de bouwplaats worden afgewerkt tot een naadloos geheel. Zeer mooie baden van de hoogste kwaliteit.
PP Zwembaden - Zwembaden uit PolyPropyleen
HDPE Zwembaden - Zwembaden uit High Density PolyEthyleen
PP en HDPE zijn afkortingen van kunststoffen die veel worden gebruikt bij de productie van zwembaden.
PP staat voor polypropyleen en HDPE staat voor high density polyethyleen. Beide materialen zijn zeer duurzaam, UV-bestendig en bestand tegen chemicaliën. Ze worden vaak gebruikt voor de constructie van zwembaden omdat ze licht van gewicht zijn en zeer goed bestand tegen water en vocht.
Zwembaden van PP en HDPE zijn meestal voorgefabriceerd en worden in delen geleverd die ter plaatse in elkaar worden gezet. Ze zijn relatief snel en gemakkelijk te installeren en vereisen weinig onderhoud.
Een groot voordeel van zwembaden van PP en HDPE is dat ze zeer duurzaam zijn en een lange levensduur hebben. Bovendien zijn ze recyclebaar en hebben ze een minimale impact op het milieu.
Zwembaden van PP en HDPE zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten en kunnen worden aangepast aan de wensen en behoeften van de klant. Ze zijn een populaire keuze voor zowel particuliere als openbare zwembaden vanwege hun duurzaamheid, lage onderhoudskosten en lange levensduur.
Afwerking: De afwerking van het zwembad kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van versterkte folie in verschillende kleuren of door middel van mozaïek betegeling van het bad.
Randstenen: Randstenen komen op de rand van het zwembad en werken het geheel af.
Meet- en regeltechniek: Meet- en regeltechniek zorgt ervoor dat alle technische aspecten van uw zwembad automatisch worden geregeld. Zo kan de techniek zorgen voor automatisch desinfecteren, automatische vulling van het bad, automatische buffer tanksturing, automatische sturing van de zwembadafdekking en Pool & Spa Management. Neemt het meten- & regelen van het zwembad een stapje verder en biedt een allesomvattende sturing aan voor het gehele zwembad. Het unieke Net+ systeem van Dinotec is het beste compactsysteem in de markt.
Filter: Elk zwembad heeft een circulerend systeem waarbij water gezuiverd en gedesinfecteerd moet worden om te zorgen dat het water niet groen wordt en om te zorgen dat u geen dodelijke ziektekiemen oploopt. Hierbij is de filter een belangrijk onderdeel. De filter zorgt ervoor dat vuil uit het water wordt gehaald. Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar, waaronder zandfilters, cartridge filters en diatomeeënaarde filters.
Zwembadpomp: Met een circulatiepomp wordt het water rondgepompt. Hierdoor wordt het water door de filter geleid, waarna het weer terug het zwembad in stroomt. Er zijn verschillende soorten pompen beschikbaar, waaronder enkele en dubbele pompen, en pompen met verschillende capaciteiten.
Afwerking: De afwerking van het zwembad kan op verschillende manieren. Door middel van versterkte folie in verschillende kleuren, of door middel van mozaïek betegeling van het bad. Ook de randstenen komen op de rand van het zwembad en werken het geheel af.
Dit waren enkele van de meest gangbare termen in de privé zwembadwereld. We hopen dat u nu een beter begrip heeft van de verschillende aspecten van het bouwen en onderhouden van een zwembad. Als u meer wilt weten, neem dan gerust contact met ons op of bekijk ons assortiment op onze website.
Het antwoord is nee. Sterker nog, u heeft er zelfs geen idee van hoeveel chloor er wordt geproduceerd in uw zwembad omdat er vaak geen meet- en regelapparatuur wordt toegepast.
Ik raad een zout elektrolyse inline dan ook sterk af en wij bouwen baden met een dergelijke installatie liever niet of we mogen hem sturen met onze Net+ installatie.
De onzin die overal verkondigd wordt met betrekking tot het zogenaamde feit dat een zoutwaterbad, chloorvrij is, is natuurlijk niet waar.
Hier kunt u lezen waarom. Zout in water is een geleider voor elektrische energie. Wanneer men op zout water elektrische energie toepast, dus een elektrische stroom laat lopen tussen Anode en een Kathode, tussen een plus en een min.
En dat is nu precies wat die inline systemen doen, we noemen dat proces "Electrolyse"
In het zwembadwater (H2O) zitten Natrium+-ionen en Chloride--ionen doordat er zout (NaCl) is opgelost het in zwembad. Door een elektrische stroom toe te passen vindt er electrolyse plaats: aan de pluspool ontstaat chloorgas (Cl2), aan de minpool waterstofgas (H2). Het Chloorgas reageert direct met (natrium)hydroxide (OH-) dat als bijproduct gevormd wordt, tot (natrium)hypochloriet.
Een andere naam voor Natriumhypochloriet is..u raad het al....Zwembad Chloor!